Wie zijn de nachtelijke dronevliegers in Nieuw-Buinen?

Wie zijn de nachtelijke dronevliegers in Nieuw-Buinen?

In Nieuw-Buinen worden sinds enkele weken ‘s nachts drones waar genomen. De inwoners zijn verdeeld.

Verdachte nachtelijke avonturen

Het gebeurt meerdere keren per week, ‘s nachts drones in de lucht boven Nieuw-Buinen. Maar wat de drones daar doen is voor de inwoners van Nieuw-Buinen een raadsel. Inwoners zijn dan ook verdeeld over de acties. Waar de één geen bezwaar heeft tegen deze vliegende objecten hebben andere wel degelijk een probleem hiermee. Zo ook René Potze, beheerder van Buurtpreventie Nieuw-Buinen. Ook hij heeft de drones met regelmaat zien vliegen. “Meestal is er rond 02:30 uur minimaal 1 drone te vinden in de lucht” verteld René. “Afgelopen nacht waren het er zelfs twee!”

Het doel van de nachtelijke dronevliegers

Het baart René zorgen. “Ik vind het uiterst verdacht aangezien er de afgelopen tijd vele inbraakpogingen zijn geweest in Nieuw-Buinen. Ik hoor ook van anderen dat ze denken dat het geen zuivere koffie is. Waarom zou je ‘s nachts met een drone willen vliegen?” We spraken nog een andere bewoonster uit het dorp. Zij heeft de vermoedelijke piloten zien lopen. “Ik zat rustig op de bank televisie te kijken met mijn man. We stonden eigenlijk net op het punt om op bed te gaan en toen zag ik een paar jongens door de straat lopen.” Aldus deze mevrouw. “Één van de jongens had een soort afstandsbediening in zijn hand met een groot beeldscherm. Ze keken ook steeds afwisselend zoekend in het rond en naar de lucht.”

Legaal of niet?

“Is het wel legaal om ‘s nachts met een drone te vliegen?” Dat is de vraag die de meeste bewoners die wij spraken hadden. Om een antwoord te krijgen op die vraag spraken we met onze eigen gelicenseerd dronepiloot Arjan Plat. “De regels voor wat wel en niet mag met een drone is afhankelijk van het soort drone waarmee wordt gevlogen. Een kleinere, lichtere drone heeft andere regels dan de grote jongens. Begin dit jaar zijn de regels voor het dronevliegen uniform gemaakt over de hele EU. Dat betekend dat overal in de EU dezelfde regels gelden.” Aldus Arjan. “Ook de regels voor nachtvliegen zijn gewijzigd. Vroeger mocht dit niet in Nederland, maar mits de piloten in het bezit zijn van een geldige licentie en de daarvoor benodigde opleidingen gevolgd hebben mogen ze ‘s nachts vliegen met een drone. Uiteraard dienen ze hierbij wel rekening te houden met de vele andere strenge regels die gelden op het dronevliegen.” Waarom er ‘s nachts met een drone gevlogen wordt? Daar heeft Arjan wel wat ideeën over. “Het kan natuurlijk gaan om criminele redenen. Echter zijn de meeste dronecamera’s uiterst slecht voor nachtelijk filmen. Dus over het filmen zou ik me geen zorgen maken. Wel zouden er bijvoorbeeld nachtfoto’s gemaakt kunnen worden. Door langere sluitertijden te hanteren kan er dan toch een redelijke foto geschoten worden voor malafide doeleinden. Maar het kan natuurlijk ook gewoon voor creatieve doeleinden zijn. Ik heb ook wel eens nachtbeelden gemaakt met mijn drones. Maar ik doe dat niet om tijden dat de meeste mensen slapen. Mede omdat drones ook vrij veel lawaai maken en dat hoor je ‘s nachts des te meer. Mensen zijn niet altijd even happig op drones, dus ik probeer zoveel mogelijk rekening te houden met alles en iedereen tijdens mijn vluchten. Ook probeer ik altijd netjes uit te leggen aan omstanders waarom we daar vliegen en wat we filmen. Eerder deze week kreeg ik tijdens het drone filmen van een begrafenis ook een boze man voor me. Die zou de politie wel even bellen omdat ik zijn tuin zou begluren. Ik heb de man geprobeerd uit te leggen dat we enkel de begraafplaats filmden en dat ik geen idee had wie hij was en waar zijn tuin zou moeten zijn. Na onze uitleg vertrok hij weer. Een simpele conversatie kan veel onrust en agressie voorkomen.”

Buurtpreventie

Wat René betreft mag het verbod op nachtvliegen wel weer terugkomen. “Het zorgt toch altijd voor een stukje onrust bij mensen. Wat mij betreft verbieden ze het nachtelijk vliegen boven woonwijken.” Arjan deelt die mening deels. “Het is belangrijk dat dronepiloten geen onnodige vluchten maken ‘s nachts en dat ze dit beperken tot zogezegd christelijke tijden. Mocht je als inwoner een dronepiloot tegenkomen en vragen hebben, vraag ze dan gewoon wat ze aan het filmen zijn. Je zult zien dat het vaak zonder enig kwaad in de zin is. Echter om 02:30 uur nachtvliegen boven woonwijken vind ik ook wel erg verdacht. In dat geval zou ik gewoon de politie tippen en hen heensturen. Als de dronevliegers een licentie hebben en kunnen aantonen waar ze mee bezig zijn, hebben ze niks te vrezen. Hebben ze wel criminele intenties en/of geen licenties…. nou ja.. dan is het probleem letterlijk en figuurlijk van de straat!”

Foto: Luchtfoto aanbouw kanaal Nieuw-Buinen uit het archief van Arjan Plat

Over de auteur

Jos Meijer

Redacteur GewoonHier.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie:

Nieuwste video

Bezig met laden...

Advertentie

Nieuws in je mailbox

X