VV Nieuw-Buinen kleurt groen!

VV Nieuw-Buinen kleurt groen!

Voetbalvereniging Nieuw-Buinen heeft de volgende stap gezet in het verduurzamen van Sportpark Buunerdrome. Na een enorme strijd kan de voetbalvereniging eindelijk haar plannen uitvoeren. “Een wonder dat dit kan” aldus wethouder Freek Buijtelaar van de gemeente Borger-Odoorn. Jeugdspelers onthulden samen met voorzitter Siert van der Laan een groot bord met een infographic over de plannen.

Zelfvoorzienend

Voor de verduurzaming van het sportpark wil de vereniging onder andere 166 zonnepanelen, 2 eco boilers voor de douches en meerdere laadpalen voor elektrische auto’s plaatsen. Daarnaast moet alle verlichting op en om het veld vervangen worden door duurzame LED verlichting.
De energie die opgewekt wordt door de zonnepanelen word opgeslagen in een soort batterij. Deze batterij voorziet het hele sportpark van stroom. Het overtollige stroom zal worden teruggeleverd aan het energienet.

Geen plek op het net

Het plan werd neergelegd bij de gemeente en er werd subsidie verstrekt. Toen alle vlaggen op groen stonden, kreeg de voetbalvereniging een enorme tegenslag. Er was geen plek voor de zonnepanelen op het energienet. Een enorme strijd volgde. Van de lokale politiek tot aan Den Haag, overal werd gesproken over het probleem. Iedereen was het over 1 ding eens. Er moest een oplossing te vinden zijn. “Siert van der Laan hield echt vol, hij gooide stenen in de vijver en het plompte alle kanten op” aldus wethouder Freek Buijtelaar. De provincie heeft zich er vervolgens in vast gebeten en heeft samen met de voetbalvereniging en de netbeheerder naar een oplossing gezocht.

Eerste stappen gezet

In de tweede week van januari zijn de elektrische laadpalen geplaatst. Hiermee is de eerste echte stap gezet. In de komende maanden zullen de zonnepanelen geplaatst worden. Hierna zal de slimme batterij geplaatst worden welke de piekproductie van de zonnepanelen en de piekvraag van de veldverlichting opvangt. Tussendoor zullen alle lampen worden vervangen door duurzame LED verlichting. De voetbalvereniging verwacht alle werkzaamheden eind mei te hebben afgerond.

Provincie Drenthe heeft een korte video gemaakt waarin de plannen verder worden toegelicht. Deze is hieronder te bekijken:

video

 

Foto’s: Harold Woortman // Bartje Fotografie (Meer foto’s op de website)

Over de auteur

Jos Meijer

Redacteur GewoonHier.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie:

Nieuwste video

Bezig met laden...

Advertentie

Nieuws in je mailbox

X
Hide picture