Lege straten, lege winkels en lege kassa’s

Lege straten, lege winkels en lege kassa’s

Al sinds maart is Nederland in de greep van het Coronavirus. De horeca- en evenementenbranche ligt sindsdien helemaal stil en het water staat steeds meer ondernemers aan de lippen. Sinds december zijn daar ook alle reguliere niet essentiële winkels bijgekomen en is het erg stil en leeg in het centrum van Stadskanaal. Een enkeling heeft zelfs haar deuren al permanent moeten sluiten. Omdat de aandacht vaak uitgaat naar alle creatieve oplossingen die ondernemers bedenken, wilden wij het hebben over die veel grotere, andere groep ondernemers en winkeliers wie het perspectief steeds verder kwijtraken.
Wij gingen in gesprek met diverse winkeliers uit het centrum van Stadskanaal over hoe zij zich door de crisis heen proberen te slaan.

De overheid biedt steun, maar niet genoeg

Al vanaf het begin van de Coronacrisis heeft het kabinet diverse maatregelen genomen om ondernemers te ondersteunen. Zo kan er gebruik gemaakt worden van diverse regelingen in de tegemoetkoming voor vaste lasten en personeel, is het mogelijk om een bijstandsuitkering te krijgen van de gemeente en worden er diverse garanties geboden door de overheid voor financieringen.
“Dat klinkt allemaal heel erg mooi, maar je moet het wel in perspectief zien.” aldus een ondernemer uit Stadskanaal. “Als ondernemer heb je voor je privé inkomen recht op een uitkering van afgerond €1000,- per maand als je alleenstaand bent, of €1500,- als je een partner hebt. Dit is natuurlijk erg fijn zodat je je vaste lasten kunt betalen. Maar stel nou dat jouw vaste lasten per maand €1700,- zijn en jij en je partner zijn beide werkzaam in je eigen bedrijf. Dan krijg je dus maar €1500,- voor jullie beiden en kom je dus structureel €200,- tekort elke maand. Deze uitkeringen zijn voorschotten, dus stel ik krijg nu €1000,- en ergens in de periode dat ik uitkering ontvang krijg ik een keer €50,- gestort van iemand om wat voor reden dan ook, dan kan dat achteraf weer terugbetaald worden aan de overheid. Elke euro die je dus privé toch nog verdient, wordt weer ingevorderd van de ontvangen uitkering. Dan kun je denken, oke, maar je krijgt toch tegemoetkoming in de loonkosten? Ja dat klopt. Maar daar zit veel papierrompslomp aan, waardoor dit je moeilijk wordt gemaakt en je krijgt maar tot 80% van de kosten betaald. Dit houdt in dat je toch nog 20% van je personeelskosten zelf moet ophoesten. Ook dat zou nog te overzien kunnen zijn. Je krijgt immers tegemoetkoming in je vaste lasten. Toch? Ja en nee. Zo kun je eenmalig een bedrag van €4000,- krijgen. Mooi geld toch? Maar dit bedrag is bedoeld voor een kwartaal aan vaste lasten! Alleen aan de huur van mijn pand en zaken als gas, water, licht en dergelijke ben ik al €3500,- per maand kwijt. Reken daar nog de gedane inkoop bovenop, de persoonskosten, gemeentelijke belastingen, verzekeringen en alle andere kosten die ik vergeet en je buffers, mits je die überhaupt hebt kunnen opbouwen, zijn binnen no-time weg.”

Steun voor kleine ondernemers niet voldoende

De TVL (Tegemoetkoming vaste lasten) is uitgebreid. Er kan nogmaals aanspraak worden gemaakt op een vergoeding. Echter is dit voor de gemiddelde kleine ondernemer geen optie. “Je krijgt een tegemoetkoming van de vaste lasten op basis van een branchegemiddelde. Zo is er voor mijn branche bepaald dat 20% van mijn omzet in het 4e kwartaal van 2019 mijn vaste lasten zijn. Volgens de overheid kan het niet meer zijn. In de genoemde periode is ons bedrijf net verhuist naar het winkelcentrum. De kosten werden dus veel hoger dan voorheen, maar de omzet was er natuurlijk nog niet naar. Je bent immers net nieuw. In dat kwartaal hebben we om en nabij €7000,- omzet gedraaid. Volgens de overheid zijn 20% van die omzet dus vaste lasten van dat kwartaal. Dat zou neer komen op €1400,-.. Ik heb al genoemd dat ik maandelijks ruim €3500,- vaste lasten kwijt ben op onze nieuwe locatie. Het contrast met de werkelijkheid is groot.
Nou zou je kunnen denken, je krijgt toch €1400,-, is toch iets. Nou… nee. Want volgens de overheid is mijn omzet te laag om überhaupt geld te kunnen krijgen. Ik zou in datzelfde kwartaal toch echt minimaal €30.000,- omzet moeten hebben gedraaid, wil ik überhaupt een tegemoetkoming kunnen krijgen. Ik ken niet veel winkeliers die in 1 kwartaal zoveel omzet draaien. Ik vis dus achter het net en moet een deel van mijn privé tegemoetkoming terugstoppen in het bedrijf en alle beetjes bij elkaar schrapen om de lasten te kunnen opbrengen.”

Deuren blijven dicht

Vele ondernemers weten niet hoe ze straks verder moeten. De onrust is groot omdat de vaste lasten allemaal hard doorgaan. De meeste ondernemers zijn er niet uitgekomen met hun verhuurders en andere bedrijven. De huren gaan dus onverminderd door, maar de omzet blijft uit. Voor diverse ondernemers is dit de grootste kostenpost. Sommigen hebben inmiddels zelfs hun deuren al permanent moeten sluiten en de kans is groot dat er velen zullen volgen.

Creatieve oplossingen

Er veel creatieve oplossingen uit de grond geschoten. Zo proberen winkeliers online verkopen te stimuleren en hebben de winkeliers in het centrum de handen ineen geslagen om de bezorgdienst “Stadskanaal Aan Huis” op te zetten. Een prachtig initiatief wat toch nog wat geld opbrengt voor de winkeliers.
Maar niet bij iedereen heeft het voldoende effect. “Als winkelier ben je immers niet ingesteld op een dergelijke werkwijze. Als je al jaren je brood verdient met het verlenen van service in je winkel en deze service kun je niet vertalen naar een online en/of bezorgdienst, dan wordt het wel heel moeilijk” verteld een andere ondernemer. “Online is de concurrentie gigantisch en mensen komen eerder bij de grote jongens zoals Bol uit dan bij onze winkel. Daar valt niet tegen te winnen. Onze winkel heeft veel leuke producten, maar dat zijn producten die je moet zien, voelen en ruiken. Dat kan niet online. We hebben wel geprobeerd om mensen via videobellen toch mee te nemen door de winkel om producten uit te zoeken, maar dat werkt niet goed. Mensen krijgen geen gevoel bij een product en gaan dus veel minder snel over tot aankoop. Niet voor alles is een mooie online oplossing”.

Horeca onder grote druk

Ook veel horeca zaken openden bezorgdiensten of zijn alleen open voor afhaal. De omzet is echter voor veel horecaondernemers te weinig. “Natuurlijk is het belangrijk om het virus onder controle te krijgen en ik snap de maatregelen wel. Ik snap echter niet waarom wij al zo lang onze deuren dicht moeten houden en grote, vol met mensen gepropte, winkels wel open mochten blijven. Ik heb al mijn spaargeld gestopt in mijn bedrijf en ben nu alles kwijt. Afhaal en bezorging levert niet voldoende op voor een zaak als de onze. Alles waar je voor gewerkt hebt verdwijnt. Je hele verleden, heden & toekomst gaat in rook op” aldus een horecaondernemer.

Lokale ondernemers hebben meer hulp nodig dan ze toegeven

Ondanks de vele creatieve oplossingen gaat er meer leed schuil achter de voordeur dan wat er wordt getoond. Ondernemers laten vooral graag zien wat er goed gaat. “Als ondernemer ben je trots op je bedrijf en wil je graag iedereen meenemen in je enthousiasme. Daartegenover ben je vaak schuw als het gaat om problemen. Je geeft niet graag toe dat het niet goed gaat met je bedrijf omdat het toch voelt als falen.”
Volgens de ondernemers is de steun van overheid ontoereikend en staat het haaks op de realiteit. Ze doen een beroep op de inwoners van regio Stadskanaal om waar mogelijk lokaal in te kopen. Je kunt winkels bellen, appen, mailen of natuurlijk via social media benaderen. De ondernemers snappen dat het extra tijd en moeite kost, maar zonder die extra tijd en moeite zal het centrum van Stadskanaal steeds leger en leger worden. Achter de vrolijke maskers van de ogenschijnlijk zorgeloze ondernemer gaat vaak een wereld van pijn en leed schuil. Ondernemers zien al hun spaargeld en hun toekomst in rook opgaan met weinig uitzicht voor compensatie. De gemiste maanden omzet krijgen ze immers nooit meer terug.

Foto: Archieffoto GewoonHier.nl | De winkeliers wilden anoniem blijven

 

Over de auteur

GewoonHier.nl

Updates van het GewoonHier.nl team

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie:

Nieuwste video

Bezig met laden...

Advertentie

Nieuws in je mailbox

X