Jouw Gezondheid en Corona

Jouw Gezondheid en Corona

Elke maandag schrijft Anita een column over gezondheid & lifestyle. Als ervaringsdeskundige weet zij als geen ander hoe moeilijk het is om te worstelen met overgewicht en je gezondheid.

Om te beginnen eerst een aantal termen want wat is dat nou eigenlijk, gezondheid?
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is gezondheid een toestand van compleet fysiek, mentaal en sociaal welbevinden en niet alleen de afwezigheid van ziekte en gebreken.

Mentale gezondheid is de gezondheid van je geest, oftewel je brein. Als deze in balans in met je fysieke gezondheid verkeer je in optimale gezondheid. Maar bestaat een optimale gezondheid wel?
We leven namelijk niet alle jaren van ons leven in een goede gezondheid. In de huidige tijd leven veel mensen met chronische aandoeningen of zijn gedurende een korte periode in hun leven ziek. Daarom spreken we tegenwoordig liever van positieve gezondheid i.p.v. een optimale gezondheid. Door uit te gaan van positieve gezondheid leer je omgaan met deze ziektes en gaan we ervan uit dat je ondanks een ziekte toch een positieve gezondheid kunt ervaren.

De invloed van Corona op jouw leven:

Corona heeft invloed op jouw algehele gezondheid. Niet alleen loopt iedereen het risico om besmet te raken met het coronavirus, maar door alle maatregelen die van kracht zijn heeft corona invloed op jouw gezondheid.

 • Je bent veel thuis dus hierdoor heb je meer tijd om te snacken, doordat er meer verleidingen zijn. Dit kan leiden tot de zgn. coronakilo’s.
 • Als je rookt of drinkt kan het zijn dat je nu meer tijd hebt om meer te gaan roken en/of drinken.
 • Daarnaast zijn de sportscholen dicht en kom je misschien wat minder in beweging.
 • Je brein wordt constant ‘gevoed’ met nieuws over corona, het lijkt wel alsof er niets anders meer bestaat.
 • Je sociale leven staat op de kop. Je kunt niet meer afspreken met vrienden, niet meer naar de plaatselijke discotheek of kroeg of gezellig naar de film.
 • Je werkt, indien mogelijk, vanuit huis en mist hierdoor je collega’s op de werkvloer.
 • Het enigste uitje is naar de supermarkt, maar ook eenmaal hier is de lol er snel af. Het lijkt wel alsof iedereen wat bozer is.
 • Je mist ontspanning. Hierdoor ervaar je dagelijks meer stress dan tijdens ‘normaal’.
 • De kinderen die thuisonderwijs hebben en wat enorm veel van je vraagt, maar hoe ga je hier nou mee om? Hieronder enkele tips

Enkele tips speciaal voor jou!

 1. Zorg voor een structuur in je dagindeling. Eet om dezelfde tijden, ga op tijd naar bed. Plan diverse activiteiten om sleur te voorkomen maar schrijf per dag een moment van ontspanning op voor jezelf. Werk je samen thuis met partner en kinderen? Verdeel de taken dan en zorg dat jullie beide een moment van ontspanning hebben.
 2. Gezond eten, volgens de schijf van 5 van het voedingscentrum is een advies. Als je de hele dag gezond eet en verdeelt over kleinere porties heb je minder zin om te snacken.
 3. Blijf bewegen! En dan niet 1 moment van de dag maar probeer elke 30 minuten toch even te bewegen; wat rekoefeningen, een frisse neus halen in de tuin of op het balkon of ga een keer extra de trap op en af.
 4. Maak elke dag een wandeling van tenminste 30 min. en doe 2-3 keer per week een thuis workout. Hiervoor zijn zelfs extra programma’s aan te schaffen 😉 Bewegen zorgt voor ontspanning, het leegmaken van je hoofd. Het helpt tegen stress. En is een afleiding van alle verleidingen binnenshuis.
 5. Neem extra vitamines. In de winterperiode is vooral vitamine D aan te raden. Voor vitamine C kun je extra fruit nemen zoals sinaasappels.
 6. Zet de tv en mobiele apparaten eens uit. Zo wordt je brein minder gevoed met nieuws over corona. Pak een goed boek en begin met lezen, ga ‘ouderwets’ bordspelletjes spelen. Zeker ook erg leerzaam en leuk voor als je kinderen hebt.
 7. Hoe houd je nou contact met je omgeving? Ga videobellen, ga even langs en drink een kop koffie in de tuin. Denk om de afstand. Van de kou buiten bouw je gelijk weerstand op.
  Organiseer een digitale film- of spelletjesavond.
 8. Als je stress ervaart, ga dan een blokje om of focus op je ademhaling. Adem 4 tellen in door je neus en adem langzaam en rustig weer uit door je mond. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je 8 tellen kunt inademen door je neus en langzaam weer uit door je mond. Probeer het maar eens.
 9. Laat los waar je geen invloed op hebt. Onthoud, ooit wordt alles weer normaal. Hoe somber je het nu soms ook in ziet.
 10. Blijf praten met anderen! Raak niet in een sociaal isolement verstrikt.
 11. Wees lief voor jezelf en voor de anderen om je heen. De mensen die wat bozer reageren in de supermarkt voelen zich misschien wel net zo als jij.
 12. Tot slot: Neem voldoende rust. Slaap voldoende. Werk niet tot laat door omdat je dingen perse af wilt hebben, wat vandaag niet komt, kan morgen wel

Blijf gezond!

Volgende week: efficiënt thuiswerken en uitdagende oefeningen

~Anita~

Over de auteur

Anita Warringa

Lifestyle coach. Iedere maandag een nieuwe gezondheidstip!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie:

Nieuwste video

Bezig met laden...

Advertentie

Nieuws in je mailbox

X