Joseph & Dina Plat: Al jaren een begrip in de muziekwereld!

Joseph & Dina Plat: Al jaren een begrip in de muziekwereld!

In ons eerste GewoonHier interview gaan we in gesprek met Joseph & Dina Plat. Samen met hun team staan ze bekend als Stichting Lucky Joe. Een stichting die zich al jaren belangeloos inzet voor bekend en onbekend muzikaal talent van eigen bodem. Vele bekende artiesten zoals Lucas Hulshof (Lucas & Gea) en Thomas Berge hadden hun eerste optredens op één van hun evenementen. In het hele land is hun televisieprogramma te zien en kun je hun Lucky Joe Magazine vinden. In de Nederlandstalige muziekwereld een gigantisch begrip en dat gewoon hier… in Nieuw-Buinen!

Al jaren staan jullie bekend als Lucky Joe. Waar komt die naam vandaan?

Wat weinig mensen weten is dat ik vroeger de ambitie had om vrachtwagenchauffeur te worden. Je had destijds een club van vrachtwagenchauffeurs genaamd “Holland Duck”. Van hun mascotte werd later een kleine variant gemaakt genaamd “Little Joe”. Daar heb ik toen Lucky Joe van gemaakt. Die naam is al die jaren blijven hangen.

Lucky Joe (midden) & Lord Nelson (onder)

Van een jongensdroom als vrachtwagenchauffeur naar de muziek?

Ik had eigenlijk geen ambitie om iets in de muziekwereld te doen. Ik werkte in Duitsland voor de Duitse PTT en maakte telefonieaansluitingen voor thuis.
Begin jaren 80 kwam ik eens thuis van mijn werk en toen zei mijn broer Harm, wie destijds bij mij in de kost was, dat we een zender en mast konden kopen voor slechts 150 gulden.
We dachten, waarom niet? Dus hebben we de set gekocht en zijn we, onder de naam Lucky Joe & Lord Nelson, begonnen met zenden.
Binnen een uur stond de politie voor de deur en hebben we de zender uitgezet.
Een week later probeerden we het weer. Dit keer hadden we een aantal vrienden die gepost stonden rondom onze studio om te kijken of de politie zou komen. We hadden allemaal een 27MC bak in de auto’s en zodra de politie kwam, werd dat doorgegeven en konden we de zender snel uitzetten en viste de politie achter het net.
Dat ging een aantal weken goed tot op een avond 1 van onze vrienden door de 27MC zei “Hij komt er weer aan jongens” en dat gevolgd werd door de politieagent die zei “Inderdaad jongens, ik kom er weer aan”. Hij was er dus achter gekomen hoe we het deden.

Er waren in die tijd heel veel piratenstations, waarom kwam die agent steeds bij jullie?

We zijn in gesprek gegaan met de agent om erachter te komen waarom hij ons steeds moest hebben en niet 1 van de andere stations in de buurt. Hij vertelde dat onze zender alles in de buurt platlegde en dat we een betere zender moesten kopen als we niet gepakt wilden worden. Hij noemde tussen neus en lippen door een naam en bij die persoon kochten we een betere zender. We hebben toen nog jaren doorgedraaid.
We hebben zelfs enkele evenementen gedaan. Zo hebben we een voetbalwedstrijd georganiseerd. De Etherpiraten tegen de politieagenten. Dat was echt supergezellig en werd heel goed op gereageerd. Nou ja, behalve door de werkgever van de politieagenten dan. Die hadden wel wat uit te leggen.

Krantenartikel voetbalwedstrijd Piraten tegen Politie

Originele poster eerste piratenshow Lucky Joe 1982

Hoe gingen jullie van etherpiraat naar organisatoren?

Op een dag benaderde Berend Bruintjes mij.
Berend had destijds een platenmaatschappij met diverse grote & kleine artiesten uit die tijd.
Hij vroeg mij waarom we niet een keer een piratenfeest gingen opzetten.
“Een Piratenfeest?” vroeg ik. Want in die tijd bestond zoiets nog niet.
Hij zei dat het een feest moest worden met de artiesten die wij draaiden op de zender en wilde dat het in Theater Geert Teis zou plaatsvinden.
Echter was het gemeentebestuur hier op tegen, want een piraat in het theater dat kon echt niet. Berend heeft toen namens zijn platenmaatschappij het theater gehuurd en zo kon de gemeente er niks meer tegen doen. We hebben een jingle & posters laten maken en binnen 1,5 uur waren we volledig uitverkocht! Het feest was een zeer groot succes en we hebben er later nog vele anderen gedaan. Niet alleen in Geert Teis maar ook op andere locaties. We hebben zelfs bussen gehuurd en zijn Duitsland in gegaan.
Tijdens deze evenementen heb ik ook mijn vrouw Dina verder leren kennen. Ik was altijd bevriend met haar ouders en Dina zong zelf ook. Ze heeft destijds ook in Geert Teis gestaan en is ook wel eens bloemenmeisje geweest.

Oh? Jij zingt dus ook Dina?

Ja klopt! Ik begon met de welbekende talentenjachten. Een zanger genaamd Alex zag mij optreden en stond een week later bij mij voor de deur. Hij wilde graag met mij een duo vormen. We hebben toen bij Duo Paradiso onze eerste single opgenomen getiteld “Al Zijn We Niet Volmaakt”. Dit nummer is destijds een klein hitje geweest. We hebben overal gestaan van Veronica en het Kurhaus Scheveningen tot de lokale evenementen.
Op een gegeven moment is het duo gestopt en ben ik zelf ook een tijdje gestopt met zingen.
Later heb ik tijdens een feest in Friesland de muzikale draad weer opgepakt. Ik zong hoofdzakelijk solo, maar ook regelmatig samen met Orkest Labyrinth.
Ik heb toen ook een aantal nummers opgenomen waaronder “Face to face” en “Just A Lonely Night”. Deze nummers zijn ook bij Melvin Producties terecht gekomen. De platenmaatschappij van André Hazes. Zij hebben me toen een contract aangeboden en wilden “Face to Face” uitbrengen en een aantal Nederlandstalige nummers. Echter kwam 3 dagen voor het tekenen van het contract mijn oudste dochter in het ziekenhuis terecht. Ik heb toen afgebeld en ze waren heel begripvol en gaven aan dat de deur altijd open zou staan.
Ik heb dit echter nooit weer opgepakt.

De single “Al Zijn We Niet Volmaakt” van Alex en Diana (Dina Plat)

Oude persfoto Diana (Dina Plat)

Dat is toch wel zonde. Heb je daarna nooit weer gezongen?

Jawel, Ik ben eind jaren 90 toch weer een beetje gaan zingen. Heb later nog een duo gehad met Trea genaamd “Lucky Lady’s”. Samen zongen we Nederlandstalig en Engelstalige country. We hebben als duo ook een remake van “Al Zijn We Niet Volmaakt” uitgebracht getiteld “Leuke Joh”. In 2006 zijn we als duo gestopt. Ik heb daarna nog een paar singles gemaakt, maar ben niet echt actief met mijn zangcarrière meer bezig. Zo nu en dan zing ik nog wel eens voor de lol.

Duidelijk! Hoe zijn jullie tot Stichting Lucky Joe gekomen?

We organiseerden al regelmatig evenementen. We zijn begonnen met de Noorderlijke Artiesten Festivals. Tijdens deze feesten kwamen er veel verschillende artiesten optreden. Bekend & onbekend. De opbrengst van deze feesten ging volledig naar een goed doel uit de regio. Het eerste doel waar we wat voor deden was Kinderdagverblijf De Dol-fijn in Stadskanaal. Dit is een kinderdagverblijf voor zwaar gehandicapte kinderen. Destijds verkochten we in 1 dag wel 1000 kaarten. We hadden ook altijd de pers en een artiest bij de overhandiging van de cheque en werden ook altijd door de doelen meegenomen in het proces achteraf. Zo zagen we ook altijd wat er met het geld gedaan was en wisten we dat het op een goede plek terecht kwam. We hebben ook wel eens wat voor grotere landelijke organisaties gedaan., maar je merkt dan toch dat de dankbaarheid minder is en je eigenlijk geen idee hebt wat ze met de opbrengst gaan doen. Omdat we toch graag de lokale doelen wilden steunen hebben we ons alleen nog daarop gefocust.

Om alles in goede banen te leiden hebben we in 2004 de Stichting Lucky Joe opgericht.
Het bestuur bestond uit mij (Dina) als voorzitter, Dina Ploeger als penningmeester en Roelof Kram als secretaris. Later is Roelof gestopt en is Yke-Jan van der Heide voor hem in de plaats gekomen. Vanaf dag 1 werken we in principe al met hetzelfde team. Dat is nu bijna 17 jaar. Dat vind ik toch wel het mooiste aan alles.

Afijn, De grote feesten liepen steeds verder terug. Vooral door de opkomst van de grote mega evenementen die ook nog eens gratis toegankelijk waren. Daar konden wij als kleine organisatie gewoon niet tegenop.

Krantenknipsel actie De Dol-Fijn

Logo Stichting Lucky Joe

Maar jullie doen meer dan feesten organiseren. Ik zie TV, Radio en een GRATIS landelijk verspreid magazine. Kun je ons daar wat meer over vertellen?

Toen de Stichting is opgericht hebben we ook een licentie aangevraagd voor een legaal internetradiostation. Ik (Joseph) miste toch de radio en Dina had dit, samen met de kinderen en vrienden, voor mij gerealiseerd als zijnde verjaardagscadeau. Vanaf die dag draait er 24 uur per dag en 7 dagen per week een radiostation met bekend en onbekend talent welke te beluisteren is via onze website.
Daarnaast ben ik ook elke zondagavond tussen 20:00 & 00:00 te horen op RTV1 met het programma “De Gouden Uren”.

Vroeger draaide ik ook nog bij de Lokale Omroep Kanaalstreek, kortweg de LOK. Toen de omroep stopte ben ik daar vanzelfsprekend ook gestopt.
Ik heb tussendoor ook nog gedraaid bij Radio Continu. Dit heb ik ook met veel plezier gedaan totdat het format veranderde in iets waar ik mij als programmamaker niet in kon vinden. We zijn toen op goede voet uit elkaar gegaan. Ik luister nog steeds graag naar deze zender in de auto.

Hoe zijn jullie van radiomakers naar televisieproducenten gegaan? Dat lijkt me namelijk een hele andere tak van sport.

Dat klopt! Wij werden in 2012 benaderd door Bertjan Brinkman van RTV Stadskanaal.
In september van dat jaar zou de omroep starten met een televisiezender en ze vroegen of wij geen muzikaal televisieprogramma konden maken. We zijn toen gaan kijken naar de mogelijkheden en hebben ons netwerk aangeboord. Na veel onderzoek en oefenen was daarop 1 april 2012 de allereerste opname van TV Lucky Joe in Zaal Gossen te Stadskanaal.
Daarna volgden nog een aantal andere opnamedagen. Op een gegeven moment kregen we te horen dat de tv-zender van RTV Stadskanaal nog wel even op zich zou laten wachten. De omroep zou, mede door de verwachte gemeentelijke herindeling, gaan fuseren met RTV Parkstad Veendam tot de omroep die nu bekend staat als RTV1.
We hebben het programma toen ook aangeboden bij andere omroepen in het land en dit is heel breed opgepakt. In 2016 hebben we het programma een flinke make-over gegeven en ging het verder onder de naam “Het Artiesten Festival”, een mooie referentie naar “Het Noordelijke Artiesten Festival” waar de stichting destijds mee begonnen is. Ook stopte Joseph als presentator en nam Frans Kas het stokje over. Joseph nam backstage interviews voor zijn rekening en Frans presenteert het programma naar de mensen in de zaal en de kijker. In de montage worden de interviews gemonteerd voorafgaand aan het optreden van de artiesten en zo komt Joseph toch nog voorbij. Het vernieuwde programma gaat nu zijn 5e jaar in en draait door het hele land op diverse lokale omroepen. Naast “Het Artiesten Festival” maken we ook het programma “Muziek van eigen bodem”. Een programma dat met “Het Artiesten Festival” mee wordt gestuurd naar de omroepen. In dit programma zijn de nieuwste videoclips te zien samen met enkele feitjes over de artiest en/of het nummer.

Logo “Het Artiesten Festival”

Marianne Weber ontvangt het Lucky Joe Magazine van Jan Willem van der Kolk

Dan heb ik hier het prachtige blad van jullie liggen. Het Lucky Joe Magazine. Een ruim 60 pagina’s tellend full color glossy blad op zeer hoog kwaliteitspapier. Landelijk verspreid en helemaal gratis. Waar komt dit idee vandaan?

In het verleden was er een ander magazine dat met onze toestemming onze naam gebruikte. Zelf deden we eigenlijk helemaal niks voor het blad behalve onze naam hieraan koppelen.
Later hebben we gevraagd om onze naam van het blad af te halen omdat het blad niet langer aansloot bij onze visie als stichting.

Omdat we toch merkten dat er wel vraag was naar een dergelijk magazine hebben we dit zelf opgepakt. Joseph zag het eerst niet zitten, maar wilde akkoord gaan op 1 voorwaarde. Het blad moest gratis zijn voor de lezer. Een flinke uitdaging dus.
We hebben contact opgenomen met onze netwerken om uit te zoeken wat er allemaal bij kwam kijken en hoe we dit het beste konden aanpakken. De beste tip kregen we van Frederik Klomp, de toenmalige manager van Thomas Berge. Hij zei dat als iemand dit kon, wij dit konden maar dat we moesten zorgen dat we zouden werken met facturering vooraf. Zo kun je nooit in de financiële problemen raken. Niemand wist wat er zou komen maar toch hadden we binnen no-time het magazine gevuld met verhalen en waren er veel adverteerders die hun vertrouwen in ons plaatsten. Samen met onze penningmeester Dina Ploeger nam ik de interviews af en verwerkte deze voor het magazine. Henk Tuinema van Corfudesign was verantwoordelijk voor het ontwerp en invulling.
In oktober 2009 verscheen dan de allereerste editie. De onthulling vond plaats tijdens één van onze feesten in Stadskanaal. Het allereerste exemplaar werd uitgereikt door Stadskanaalster Wethouder Jan Willem van der Kolk aan niemand minder dan Marianne Weber, welke ook op de cover schitterde. Iedereen was zeer onder de indruk van het blad. Velen dachten dat het een klein flut bladje zou worden. Maar je ziet zelf wat er voor je ligt. Dit is al vanaf dag 1 de kwaliteit van het magazine en minder dan dat zal het ook niet worden.

In december volgde de tweede editie met George Baker op de cover en inmiddels zitten we al op editie 38. Tegenwoordig gaat Joseph met onze zoon op pad om te interviews af te nemen. Ik schreef alles nog op en hij typt sneller dan wij kunnen praten. Dus dat is toch wat makkelijker. Het bedrijf van onze zoon verzorgt tegenwoordig ook het drukwerk van het blad en helpt mee met het blijven moderniseren van het blad.

Het is inderdaad een pracht blad. Hoe kunnen mensen dit magazine krijgen? Kan men zich abonneren?

Nee wij werken niet met abonnees. Omdat de Stichting een flink uit de hand gelopen hobby is, hebben wij geen behoefte aan de administratieve rompslomp en verplichtingen die komen kijken bij het hebben van abonnees.
We streven ernaar om ieder jaar 4 magazines uit te brengen. Maar als dat een keer door omstandigheden niet lukt, zijn we niemand wat verplicht. Adverteerders worden per editie gevraagd of ze wederom willen adverteren en kunnen dus ook niet voor meerdere edities in het voren tekenen.
Het magazine wordt landelijk verspreid naar diverse, relevante, afhaalpunten. Hier kan het blad gratis worden afgehaald. Ook kun je het magazine bestellen via onze webshop op www.LuckyJoe.nl. Echter doen we dit dan enkel tegen de vergoeding van de kosten. Mensen betalen de actuele portokosten + de iDEAL transactiekosten. Ook kunnen ze het benodigde aantal postzegels naar ons opsturen en wij sturen dan het magazine verder kosteloos retour.

Editie 33 van Het Lucky Joe Magazine met op de cover zanger “Stef Ekkel”

Bovenste foto: Cheque opbrengst Benefiet concerten

Onderste foto: Gezin Joseph en Dina (oude foto)

Video: Single opgenomen door het Lucky Joe team voor de 10e CD.

Dit lijkt me allemaal een gigantische pot werk. Hoe houden jullie dat vol?

Met veel passie en doorzettingsvermogen. Veel mensen denken dat de Stichting inderdaad ons werk is. En in zekere zin is dat ook zo. Echter is alles, maar dan ook alles wat we doen zonder winstoogmerk. Privé verdienen we er geen cent aan. Joseph is meer dan 30 jaar taxichauffeur geweest en dat was ons inkomen. Nu is hij gepensioneerd en leven we daarvan. Alles wat de stichting binnen haalt wordt rechtstreeks weer geïnvesteerd in alles wat de stichting doet. Er blijft hier geen cent aan de zogeheten strijkstok hangen. Ook het hele team helpt ons op vrijwillige basis en daar zijn we hen ook altijd ontzettend dankbaar voor. De kosten worden gedekt door onder andere adverteerdersinkomsten, donateurs en onze maandelijkse bingo’s. Voor deze bingo’s hebben we een vergunning en deelnemers kunnen hun eigen prijzen kiezen. Dat is iets heel unieks. Daarnaast hebben we veel steun aan het team waar we al ruim 17 jaar mee samen werken. We hebben ooit ter ere van de 10e CD die we uitgaven (ja, dat doen we ook nog) als team een single opgenomen. Het nummer ben ik samen geschreven met Jacques Herb. Was erg leuk om te doen! Maar het team staat ieder evenement weer klaar om er een succes van te maken!

Toen in 2014 op derde kerstdag al onze apparatuur werd gestolen hebben we er serieus over gedacht om te stoppen. Alles waar je je hele leven voor gewerkt en gespaart hebt was in 1 klap weg. Ruim €20.000,- aan apparatuur was foetsie. Onze oproep over ons gestolen apparatuur was binnen een uur al meer dan 2000 keer gedeeld op Facebook. Vele mensen steunden ons en er werden benefietconcerten opgezet. Uiteindelijk is hier rond de €8000,- mee opgehaald waarvoor we basis apparatuur hebben kunnen weer kopen. We konden dankzij de steun en inzet van al die mensen onze activiteiten doorzetten. De gestolen apparatuur is helaas ook nooit terug gekomen.

We hebben 3 kinderen en 7 kleinkinderen. De beide dochters zijn uit huis en leven hun eigen leven met hun gezin. Ondanks dat ze allemaal ergens anders wonen, zijn we toch 1 heel groot en hecht gezin. Als er iets is dan zal iedereen er binnen no-time staan. Je hoort zo vaak dat broers en zussen onderling veel onenigheid hebben of dat kinderen niet bij hun ouders komen. Bij ons is dat gelukkig totaal niet zo. Samen zijn we een ontzettend sterk front en ieder heeft zijn eigen kwaliteiten. Onze zoon woont nog gewoon thuis, heeft zijn eigen mediaproductiebedrijf en is ook nauw betrokken met alles wat de stichting doet. Daarnaast zingt hij en schrijft hij zelf muziek.

Dan hebben jullie naast het magazine ook nog een website die bijna dagelijks geüpdate wordt met nieuwe berichten. Doen jullie dat ook zelf?

Ja! Onze zoon maakte een nieuwe website voor ons en kwam met het idee om ook online nieuws te plaatsen. We hebben toen besloten om enkel nieuwe releases te plaatsen. Dus geen berichten over evenementen of andere situaties. Enkel nieuwe releases. Deze berichten krijgen we binnen via de pluggers van de artiesten en wij plaatsen ze op onze site. Door deze berichten krijgen we dagelijks vele bezoekers op onze website en ze worden veel gedeeld op social media.

De nieuwe release op de Lucky Joe website

Joseph & Dina tijdens het 12,5 jarig jubileum van de Stichting.

Wat een enorm avontuur. Stel nou dat Lucky Joe en de muziek er niet was geweest. Wat zouden jullie dan hebben gedaan met jullie leven?

Poeh, die is lastig. Ik denk dat ik dan toch vrachtwagenchauffeur was geworden. Ik wilde dit vroeger al, maar slaagde toen niet voor het benodigde rijbewijs. Omdat ik daarna werkloos werd kon ik het ook niet opbrengen om nog een keer voor het rijbewijs te gaan. Was Lucky Joe niet geworden wat het is, dan was ik waarschijnlijk uiteindelijk weer voor het truckers rijbewijs gegaan en was ik aan de slag gegaan als vrachtwagenchauffeur.

En Dina?

Hele lastige vraag. Ik denk dat ik dan alsnog iets organisatorisch zou doen. Misschien bij een dorpshuis activiteiten organiseren.

Waar staat Lucky Joe over 5 jaar?

Hopelijk een verbeterde versie van wat het nu is. Dezelfde producties, maar dan nog beter.
Zodra de Coronapandemie voorbij is en we weer veilig aan de slag kunnen gaan we weer hard werken aan nieuwe opnames van Het Artiesten Festival. Zullen onze bingo’s hervat worden en gaan we weer hard aan de slag om onbekend talent een platform te geven naast het bekend talent!

Hoofdfoto van links naar rechts; Dina Plat, Johnny Hoes en Joseph Plat

Alle gebruikte foto’s zijn aangeleverd door Stichting Lucky Joe

Over de auteur

Jos Meijer

Redacteur GewoonHier.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie:

Nieuwste video

Bezig met laden...

Advertentie

Nieuws in je mailbox

X