Jaloerse brandstichter hoeft niet langer de cel in

Jaloerse brandstichter hoeft niet langer de cel in

Uit woede en jaloezie stichtte een, inmiddels 48-jarige, man uit Emmen in het voorjaar van 2018 brand in de achtertuin van zijn ex-vriendin in Nieuw-Buinen. De vrouw had hem verlaten voor haar vorige vriend. Er werden door de man aanmaakblokjes op een houten tuinstoel gelegd welke hij vervolgens aanstak. De stoel in kwestie stond tegen de gezamenlijke schuur van de ex-vriendin en haar buurvrouw. Als gevolg vloog de schuur in brand, maar de brand kon snel geblust worden.

Gluren bij de buren:

Een week na het incident kwam de man onaangekondigd bij de buren van zijn ex in de achtertuin. Hij kwam hier stiekem kijken hoeveel schade hij aangericht had. Toen de buurvrouw, die op dat moment buiten stond te roken, de gluurder aansprak kreeg ze een klap in het gezicht.

Uitspraak:

Inmiddels is er door de rechtbank in Assen een uitspraak voor de Emmenaar bekend gemaakt.
Hij heeft 363 dagen gevangenisstraf gekregen, waarvan 360 voorwaardelijk. Aangezien de man al drie dagen vastgezeten heeft zal hij niet terug naar de gevangenis moeten. Wel krijgt hij de komende drie jaar reclasseringstoezicht en zal hij zich moeten laten behandelen als de reclassering dit nodig acht.

Een lagere straf:

De man is door een psychische stoornis verminderd toerekeningsvatbaar verklaard.
De rechtbank heeft hier meer rekening mee gehouden dan de officier van justitie. Die eiste twee week geleden nog drie jaar gevangenisstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk. De man is bijna drie jaar verder en heeft inmiddels hulp gekregen en zijn leven weer op de rit.
Wel benadrukte de rechtbank dat het heel anders had kunnen aflopen en wordt de man verweten dat hij geen rekening gehouden heeft met de gevolgen die de brand had kunnen hebben voor zijn ex-vriendin, die op moment van de brand in het huis lag te slapen, en de omliggende woningen.

Ook heeft de rechtbank bepaald dat de Emmenaar bijna 1700 euro schadevergoeding betalen moet aan zijn ex-vriendin en ruim 600 euro aan haar buren.

Foto: Archieffoto

Over de auteur

Robin Dol

Redacteur op GewoonHier.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie:

Nieuwste video

Bezig met laden...

Advertentie

Nieuws in je mailbox

X