Hunebedcentrum zoekt naar vondsten

Hunebedcentrum zoekt naar vondsten

Het hunebedcentrum in Borger start met een pilot voor een PAN-meldingslocatie in Drenthe. Deze pilot is een initiatief van Portable Antiquities of the Netherlands (PAN), het Noordelijk Archeologisch Depot, de provincie Drenthe en het hunebedcentrum.

Waardevolle informatie

PAN heeft het doel om oudheidkundige vondsten in privébezit,met name metaalvondsten gevonden met behulp van een metaaldetector, te documenteren en (online) te publiceren. Iedere vondst kan een archeoloog namelijk helpen om duidelijker beeld te krijgen van het verleden. Zo wordt waardevolle archeologische informatie over de vondsten en hun vondstlocatie beschikbaar gemaakt voor wetenschap, erfgoedonderzoeken en musea.

Riemke Scharff, archeoloog bij het Hunebedcentrum verteld:
“Ik vind het prachtig om te zien dat mensen enthousiast raken van archeologie en nog mooier om met hen samen te werken. Door een project als PAN kunnen mensen echt bijdragen aan nieuwe archeologische inzichten. Zo kon er, op basis van eerder gemelde metaalvondsten in Noord-Nederland aan PAN worden vastgesteld dat de Romeinen ook actief rekruteerden in deze regio. Dat betekent dat de invloed van de Romeinen verder reikte dat daarvoor werd gedacht. Door de starten als Pan-aanmeldingslocatie in Drenthe, hopen we als Hunebedcentrum bij te dragen aan het vergroten van archeologische data in deze provincie.”

Waar moet je zijn?

Riemke hoopt dat mensen hun oude vondsten opsnorren. “Heb je nog iets uit Nederland op zolder liggen, kom dan langs!” Je kunt een afspraak maken om langs te komen door te mailen naar communicatie@hunebedcentrum.nl. Op termijn zullen hier inloopspreekuren voor open zijn in Borger. Uiteraard mag je na afloop de vondsten ook weer mee naar huis nemen. Ook is het mogelijk om het materiaal te schenken aan het Noordelijke Archeologisch Depot. Daarmee blijft het voor iedereen toegankelijk.

Oproep

Riemke is erg blij met deze pilot. ”Vind je iets bijzonders? Kom dan bij ons langs en leer meer over je vondst”. Stiekem hoopt het Hunebedcentrum natuurlijk op steentijdvondsten die iets kunnen vertellen over de hunebedbouwers of mooie metaalvondsten uit de Brons- en IJzertijd.”

Bron & Foto: Het Hunebedcentrum Borger

Over de auteur

Robin Dol

Redacteur op GewoonHier.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie:

Nieuwste video

Bezig met laden...

Advertentie

Nieuws in je mailbox

X