Centrum Ter Apel op de schop!

Centrum Ter Apel op de schop!

In januari is de gemeente Westerwolde digitaal in gesprek geweest met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties uit Ter Apel om te bepalen wat de kwaliteiten en verbeterpunten van het centrum zijn. Na een tweede inventarisatieronde van de gemeente zijn nu ook de thema’s en ambities voor het centrum bepaald. Wij hebben alle ideeën voor het vernieuwde winkelcentrum van Ter Apel op een rijtje gezet.

Kwaliteiten

Ter Apel is bekend van zijn bosrijke omgeving dat ook terug te vinden is in het centrum, zoals aan de Hoofdstraat. Ook het kanaal met aan beide kanten bomen wordt als een echte blikvanger gezien. Daarnaast is het winkel-en parkeeraanbod goed, waardoor bewoners van naastgelegen dorpen regelmatig boodschappen komen doen in Ter Apel.

Verbeterpunten

Ondanks openbare ruimte over het algemeen op orde is wordt het vaak toch als saai en sfeerloos gezien. Zo worden er bijvoorbeeld horecaterrasjes gemist aan het plein aan De Kruier en het Molenplein. Tevens maken dichtgeplakte etalages het centrum niet aantrekkelijk.
Verder wordt de grote parkeerdrukte tijdens de weekmarkt op donderdag als zorgelijk gezien.

Een levendig en gezellig centrum

Op moment is de weekmarkt elke donderdag op het Marktplein te vinden. Deze zal volgens het gemeenteonderzoek beter passen op de Kruier en het Molenplein. Hierdoor zullen er meer parkeerplaatsen vrijkomen en wordt het voetgangersgebied aantrekkelijker om naar toe te gaan. De supermarkten zijn ook een belangrijk onderdeel van de vernieuwing. Waar ze zich ook vestigen, ze versterken het centrum. Volgens de kaart die de gemeente over dit onderwerp heeft gemaakt is te zien dat de Lidl zal verhuizen naar de locatie van de oude Rabobank aan het Molenplein.
Ook zijn nieuwe horecagelegenheden van harte welkom. De reeds gevestigde horeca zal zeker niet vergeten worden in dit plan!

Bereikbaarheid en parkeermogelijkheden

De Hoofdstraat is volgens het onderzoek een (te) drukke straat en hier wil de gemeente iets aan gaan doen, waardoor de bereikbaarheid van de winkels goed blijft. Ook vindt de gemeente duurzaam vervoer zoals de fiets en het OV erg belangrijk. Er wordt daarom gekeken of de bushalte in het centrum hoort, of hier net iets buiten.

Meer natuur

De mooie natuur van Westerwolde wil de gemeente graag terugzien in het centrum. Bestaand groen zal versterkt worden en er wordt ruimte gemaakt voor groene elementen. Het park aan de noordkant van het centrum zal ook in dit plan betrokken worden.
Naast groen wil de gemeente ook graag meer water in het centrum. Zo zal de steiger langs het kanaal meer bij het centrum betrokken worden.

Toekomstbestendig

Ook de gebouwen in het centrum spelen een grote rol. Voor het gehele centrum geldt dat de gemeente graag aantrekkelijke gevels en etalages ziet. Tenslotte zouden we in de hete zomers wat kunnen doen aan de platte daken door bijvoorbeeld het aanleggen van daktuinen.

Bron & Afbeeldingen: Gemeente Westerwolde – Foto: Screencap Dronebeelden GewoonHier.nl

Over de auteur

Robin Dol

Redacteur op GewoonHier.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie:

Nieuwste video

Bezig met laden...

Advertentie

Nieuws in je mailbox

X